Castratie bij de reu.   http://www.dierenkliniek-sleeuwijk.nl/library/documents/honden/Castratie%20reu.pdf

Zeer frequent wordt er gediscuteerd over de zin of onzin van het castreren van een reu. De meningen hierover lopen namelijk nogal uiteen. Daarom is het zinvol om de feiten op een rij te zetten en aan de hand hiervan te besluiten of castratie zinvol is of onzin bij uw reu.

De reu wordt gemiddeld geslachtsrijp rond een leeftijd van 5-8 maanden, maar dit betekend nog niet dat hij kan bevruchten. Wel dat hij sterk onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron komt. Rond de geslachtsrijpe leeftijd wordt er in de hersenen (hypofyse) een hormoon (LH) aangemaakt die de testikels aanzet tot de productie van testosteron. Naast het LH wordt ook FSH aangemaakt in de hypofyse. Zowel FSH als testosteron zijn van belang voor een goede spermaproductie bij mannelijke zoogdieren. Nu is testosteron niet alleen een hormoon wat voor spermaproductie zorgt, maar ook het hormoon wat zorgt voor:

 Secundaire geslachtskenmerken, zoals mannelijke bespiering

 Mannelijk gedrag, waarbij het optillen van de poot bij het urineren een duidelijk verschijnsel is, Dat klopt bij onze Arie niet nog steeds een echte vent

 Seksuele interesse in teefjes, Dat klopt bij onze Arie niet heeft gewoon nog veel interesse en gaat er ook voor

 Soms hinderlijk te mannelijke gedrag. Hierbij moet gedacht worden aan te dominant gedrag of te veel seksuele interesse wat zich kan uiten in overdreven rijgedrag

 Voorhuiduitvloeiing, geel/groenige uitvloeiing uit de voorhuid bij de reu

 Het goedaardig vergroten van de prostaat

Als we een reu gaan castreren zullen de bovenstaande effecten die veroorzaakt worden door testosteron niet meer optreden. Echter we dienen te realiseren dat chirurgische castratie niet alleen maar voordelen oplevert, maar ook zijn beperkingen kan hebben. Een van de belangrijkste neveneffecten is dat de stofwisseling behoorlijk wijzigt door het wegnemen van testosteron, de spiermassa zal wat afnemen en de hond zal meer aanleg hebben om te dik te worden. Het is dus belangrijk om na castratie de hoeveelheid voeding met 20-30% te verminderen. Meestal zal de voorhuid uitvloeiing helemaal verdwijnen maar in 5-10% van de gevallen blijft deze in beperkte mate nog aanwezig. Als we op oudere leeftijd pas overgaan tot castratie kan het dominante gedrag van de reu nog aanwezig blijven, het gedrag is dan niet alleen meer door mannelijke hormonen bepaald, maar de “sociale” verhoudingen zijn dan inmiddels vastgelegd in een, soms dagelijks, patroon. Vaak wordt gedacht dat de kans op problemen met de prostaat alleen maar zullen verminderen na castratie, dit is echter niet helemaal waar, de kans op goedaardige vergroting van de prostaat neemt af, maar juist de kans op prostaattumoren nemen toe.

Kortom er zijn dus vele redenen om goed te overdenken voordat men overgaat tot chirurgische castratie bij de reu.

Gelukkig is er enige jaren geleden een nieuw diergeneesmiddel geïntroduceerd wat gedurende minimaal een half jaar de aanmaak van testosteron op een veilige manier onderdrukt. Het middel heet Suprelorin® en zoals de fabrikant omschrijft is het een veilige, zachtaardige en reversibel alternatief  !!!! voor chirurgische castratie. Mocht het middel een zeer positief effect hebben op het functioneren van de reu en na een half jaar er weer een terugval zijn, dan is chirurgische castratie de aangewezen weg. Mocht er na toediening van het medicijn geen enkel positief effect optreden, dan is chirurgische castratie geen goed alternatief.