Een onderwerp waar veel kritische vragen over te stellen zijn namelijk is vaccineren wel nodig : kan je vaccineren zonder het risico te lopen dat het slecht is voor de gezondheid : wat zijn de bijwerkingen en wat voor schade kunnen de bijwerkingen aanrichten : kan je van te voren door middel van een test kijken of het wel nodig is om te laten vaccineren.  U snapt wel dat dit een beladen onderwerp is met mensen die voor en tegen zijn en mensen die wel laten vaccineren maar het vaccineren tot het minimum willen beperken. 

Eerst even dit : Alle pups bij de ruwe rakkers krijgen vanaf week 7 – 8 hun eerste basis vaccinatie (wij zijn dit verplicht) voordat de pups naar hun nieuwe baasje toe gaan. Normaal volgt in week 10 – 11 de tweede vaccinatie en in week 14 – 16 volgt de laatste vaccinatie. Deze twee laatste basis vaccinaties worden bij de nieuwe baasjes gegeven. Het kan nog steeds zo Maar het kan ook anders om te bepalen of het wel nodig is om deze laatste vaccinatie te geven, en zo ja wanneer is dan het beste moment om te laten vaccineren. Dit is mogelijk door een sneltest titerbepaling bij een dierenarts te laten uitvoeren. 

Wat betreft onze eigen teckels volgden wij de Raad van Beheer met deze richtlijnen  dat honden op de leeftijd van 14 – 16 weken hun drie basisvaccinaties hebben gehad. Onze huidige teckels hebben dus de drie basis vaccinaties gehad. Vanaf 23-02-2018 gaan wij eerst een sneltest titerbepaling laten uitvoeren om te kijken wanneer het nodig is om eenmalig te laten vaccineren. De jaarlijkse vaccinatie daarna is allang achterhaald en totaal niet nodig, zie  Dierenarts Tannetje Koning .    stichtingvaccinvrij.nl